Reakcija na emitovanje spornog filma u programu TVSA

24. juli 2019. g.     Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa     Hayat TV (YouTube)    

Televizija Sarajevo (TVSA) 11. jula 2019. godine, nakon cjelodnevnog programa posvećenog obilježavanju 24. godišnjice genocida u Srebrenici, u večernjim satima emitovala film o lažnom svjedoku u predmetu Krstić pod nazivom "Tužilac, branilac, otac i sin". Smatramo da je prikazivanje navedenog filma na dan obilježavanja genocida u Srebrenici uvreda za sve žrtve genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini, a posebno uvreda za žrtve-svjedoke koji su svoje živote posvetili svjedočenjima pred sudovima i borbi za dokazivanje istine. Nije ljudski prema žrtvama-svjedocima da se na najteži dan u njihovom životu prikazuje film u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, koji postavlja sumnju u njihovo svjedočenje i negira sadržaj presude kojom je utvrđen genocid.

Ističemo, prva pravosnažna osuđujuća presuda za genocid izrečena je Radislavu Krstiću i ona je povijesno važna ne samo za Bosnu i Hercegovinu, nego i cijeli demokratski svijet. Zbog toga tražimo od uredništva TVSA javno izvinjenje zbog prikazivanja filma 11. jula, u suprotnom ćemo razmotriti sve pravne mogućnosti za pokretanje postupka pred nadležnim sudom.

"Ko je na čelu tog medija? Gdje mu je mudrost? Gdje mu je pamet? Ovo je neprofesionalno. Ovo je uvreda za, sav narod... koji saosjeća, koji... čiji se principi temelje na istini." [Kada Hotić]


Reakcija na presudu Vrhovnog suda Holandije

22. juli 2019. g.     Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa     NOS.nl | ANP     Presuda sa obrazloženjem

Vrhovni sud Holandije (Hoge Raad der Nederlanden) na zasjedanju održanom 19. jula 2019. godine u Den Haagu, kojem su prisustvovale i predstavnice Udruženja "Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa" izrekao je pravosnažnu presudu u slučaju 'Majke Srebrenice' (Moeders van Srebrenica) po žalbama na presudu Žalbenog suda iz 2017. godine. Žalbe su uložili predstavnici udruženja žrtava genocida u Srebrenici, a suprotstavljena strana bili su zastupnici holandske vlade i tamošnjeg ministarstva odbrane, koji su takođe uložili žalbu. Država Holandija se svojom žalbom željela osloboditi svake odgovornosti, dok su porodice žrtava nastojale da se prizna odgovornost za sve žrtve genocida iz 1995. godine. Odgovornost za preko osam hiljada osoba. Potvrđena je ranije izrečena presuda Žalbenog suda u Den Haagu, po kojoj je Holandija djelimično odgovorna za smrt oko 350 Srebreničana ubijenih u julu 1995. godine, ali ovaj put u manjem omjeru, samo 10, u odnosu na ranijih 30 procenata. Šta to praktično znači?

Naime, da javnosti bolje pojasnimo naš stav, 2007. godine je više od 6.000 članova porodica ubijenih u genocidu u Srebrenici tužilo Vladu i Ministarstvo odbrane Kraljevine Nizozemske. Povod za tužbu bila je uloga holandskog bataljona UN u zaštićenoj zoni Srebrenica ljeta 1995. godine, kada su snage vojske i policije Republike Srpske ušle u grad, te nakon toga u samo nekoliko dana ubile oko osam hiljada muškaraca i dječaka. Pet godina ranije, 2002. godine, nakon "Izvještaja o Srebrenici", kompletan kabinet holandske vlade, na čelu sa premijerom (Wim Kok), podnio je ostavku. U sadržaju Izvještaja jasno je naglašena odgovornost i nesposobnost Vlade Holandije i visokopozicioniranih vojnih zvaničnika ove zemlje u da spriječe masakr iz 1995. godine, koji će pravosnažnom sudskom presudom međunarodnog tribunala, ironično - smještenog u istoj ovoj zemlji, biti okarakterisan genocidom - najstravičnijim činom od Drugog svjetskog rada, na ovamo.

Proći će deset godina, dok slučaj "Moeders van Srebrenica" ne dobije svoj epilog. Prema presudi Žalbenog suda iz 2017. godine, Holandija je po dva osnova djelovala "protupravno" (u izvornom tekstu "unlawfully"). Najprije, dopustila je pripadnicima Vojske Republike Srpske da u kolonama izvede stanovništvo koje je zatražilo spas u krugu baze "Charlie" u Potočarima i time omogućila odvajanje žena i muškaraca - koji će time biti poslani u smrt. Nadalje, djelimično je odgovorna za smrt oko 350 muških lica, koje su 13. jula 1995. pripadnici holandskog bataljona (DUTCHBAT) protjerali iz UN-ove baze znajući da će biti ubijeni. Time im je, prema ocjeni suda, uskraćena šansa od 30 procenata da prežive. Sud se u skladu s time očitovao da je Holandija odgovorna za 30 posto štete koje su preživjeli članovi njihovih porodica pretrpili. U januaru ove godine Generalni zastupnik Vrhovnog suda izdao je neobavezujuće mišljenje u kojem presudu iz 2017. godine smatra iracionalnom i da ona ne može biti održiva.

"Nismo zadovoljni, ali ipak su odgovorni. U Potočarima je bila zastava UN, mi smo bili pod zaštitom i oni su odgovorni koliko god oni smatrali da nisu, ne postoji nijedna gumica kojom mogu izbrisati svoju odgovornost. Baš kao i 1995. godine, Holanđani su nadležni, a mi ne znamo šta se dešava. Dok oni sabiraju procente, mi još uvijek tragamo za kostima naše djece." [Munira Subašić]

Doživjele smo poniženje i prije izricanja ponižavajuće presude, jer je izrečena na holandskom jeziku, bez adekvatnog simultanog prijevoda, iako je naša posjeta najavljena. Dakle, nismo mogle razumjeti njen sadržaj u momentu izricanja. Vrhovni sud nije dao obrazloženje na temelju čega je ocijenio da su holandski vojnici imali samo 10% izgleda da spase živote naših najmilijih. Podsjećamo da su u slučajevima Nuhanović i Mustafić snosili stopostotnu odgovornost. Naša pravna bitka za dokazivanje odgovornosti Holandije neće stati na ovoj presudi. Naredni ćemo proces pokrenuti pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu. Natjerati jednu evropsku zemlju da prizna odgovornost i nesposobnost u spriječavanju genocida, makar u ovolikoj mjeri, a bez pomoći zvaničnih organa i institucija naše države, sopstvenim snagama, za nas Majke je i dalje veliki podvig!

Kompletan slučaj pod šifrom ECLI:NL:HR:2019:1284, sačinjen na engleskom jeziku, možete preuzeti iz našeg odjeljka "Dokumenti"


Sjećanje na žrtve zločinačkog odreda "Škorpioni"

17. juli 2019. g.     Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa     Al Jazeera Balkans

Na današnji dan, 17. juli 2019. godine, navršava se 24. godišnjica od svirepog ubistva šestorice srebreničkih Bošnjaka na lokalitetu Godinjske Bare, na području Opštine Trnovo. Pripadnici paravojne formacije "Škorpioni" strijeljali su na ovaj dan Safeta Fejzića (17), Azmira Alispahića (16), Sidika Salkića (36), Smaila Ibrahimovića (35), Dinu Salihovića (18) i Jusu Delića (25). Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su 1998. godine, a tijela identificirana i pokopana u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari. Snimak egzekucije načinio je Slobodan Stojković, a posjedovao ga je i Duško Kosanović. Do snimka je došao Fond za humanitarno pravo Srbije, koji ga je proslijedio Tužiteljstvu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslviju (ICTY), a emitovan je na suđenju bivšem predsjedniku Srbije, Slobodanu Miloševiću. Ovaj zločin je direktan dokaz umiješanosti Republike Srbije, tadašnje savezne Republike Jugoslavije u genocid, prije svega u Srebrenici, ali i agresiju na državu Bosnu i Hercegovinu.

Za ovaj su beskrupulozni zločin 2007. godine osuđeni komandant jedinice Slobodan Medić i Branislav Medić na po 20 godina zatvora. Pero Petrašević, koji je priznao zločin, osuđen je na 13 godina, a Aleksandar Medić na pet godina zatvora. Aleksandar Vujov oslobođen je optužbe, jer prema odluci sudskog vijeća Srbije nije bilo dokaza da je izvršio zločin s predumišljajem. Sud je utvrdio da su u strieljanju učestvovali i Đole Šiptar, Momo Turčin, Milorad Momić, koji je u bjekstvu i Slobodan Davidović, koji je za taj ratni zločin osuđen na 15 godina zatvora u Županijskom sudu u Zagrebu.

Naročito treba istaći da je u postupcima protiv ove trojice optuženih (Krstić, Erdemović, Obrenović) Tribunal utvrdio van razumne sumnje da su snage bosanskih Srba i druge snage u periodu od 11. do 19. jula 1995 ubile između sedam i osam hiljada muškaraca bosanskih Muslimana različitih dobi. Tribunal je utvrdio van razumne sumnje da ogromna većina pogubljenih nije ubijena u borbi, već su bili žrtve egzekucija. Međunarodni sud je utvrdio van razumne sumnje da se ubistva nisu dogodila u trenutku bijeesa, već su bila rezultat dobro planirane i koordinirane operacije. Konačno, Međunarodni sud je utvrdio van razumne sumnje da je ubistvo između sedam i osam hiljada zarobljenih bosanskih Muslimana bilo genocid.
In particular, in its proceedings against these three accused, the Tribunal has found beyond a reasonable doubt that Bosnian Serb and other forces killed between 7,000 and 8,000 Bosnian Muslim men and boys between approximately 11 and 19 July 1995. The Tribunal has established beyond a reasonable doubt that the vast majority of those killed were not killed in combat, but were victims of executions. The Tribunal has established beyond a reasonable doubt that the killings did not occur in a moment of passion, but were the product of a well-planned and coordinated operation. Finally, the Tribunal has established beyond a reasonable doubt that the killing of 7,000 to 8,000 Bosnian Muslim prisoners was genocide. Izvor: ICTY.org

Porodice žrtava posjetile mjesta masovnih stratišta

13. juli 2019. g.     Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa     Anadolu Ajansı

Učenjem kur'anske sure el-Fatiha i polaganjem cvijeća, članice udruženja koja okupljaju preživjele žrtve genocida, u okviru obilježavanja 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima "Sigurne zone UN-a Srebrenica" danas su posjetile stratišta gdje su njihovi najmiliji mučeni i nemilosrdno ubijani. Najprije je posjećeno nogometno igralište u mjestu Nova Kasaba, a zatim i zgrada zemljoradničke zadruge u selu Kravica, gdje je svim raspoloživim sredstvima ubijeno više od 1.300 muškaraca i dječaka.

U pratnji majkama, sestrama, suprugama i djeci naših šehida bili su: Hasan Hasanović: kustos u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, Damir ef. Peštalić: glavni imam Medžlisa IZ Srebrenica, te predstavnici Opštine Srebrenica Nedib Smajić i Hamdija Fejzić.

"Bošnjaci su zatvoreni u ove hangare ovdje i ubijeni na monstruozan način. Na njih su pucali iz svih oružja, bacali bombe na njih. To se sve dešavalo 13. jula 1995. godine negdje iza 18 sati. Nakon što su ih pobili ovdje, onda su stavili sijeno po njima s namjerom da mrtva tijela zapale. Međutim, odustali su od te ideje, i onda su teškim mašinama 14. i 15. jula razvalili zid da bi proširili ulaz. Nakon toga su ih bagerom tovarili na kamione i odvozili u masovne grobnice u Glogovoj. To je primarna masovna grobnica. Kasnije su prekopali tu grobnicu i tijela zakopali u sekundarnu masovnu grobnicu u Zelenom Jadru.U Kravici je strijeljano više od 1.300 muškaraca i dječaka. Samo dvojica su preživjela i oni su svjedočili u Hagu. Ovo je jedno od najtežih mjesta poslije Pilice, jer su ovdje žrtve ubijane u objektu, dok su na drugim mjestima ubijane na otvorenom prostoru."
istakao je Hasanović u izjavi za medije.

Nakon Nove Kasabe i Kravice, majke će posjetiti stratišta u Grbavcima, Petkovcima, Kozluku, Branjevu i Pilici.


Lista identificiranih žrtava za ukop u mezarju MC Potočari 11. jula 2019. godine

3. juli 2019. g.     Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa     Anadolu Ajansı

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari 11. jula ove godine biće ukopani posmrtni ostaci 33 žrtve genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici. Posmrtni ostaci su iz Komemorativnog centra u Tuzli prebačeni u prostorije JKP „Gradska groblja“ Visoko odakle će 9. jula biti transportovani u Potočare. Najmlađa žrtva koja će biti ukopana u Potočarima ove godine je Osman Cvrk rođen 1979. godine. On je u momentu ubistva bio maloljetan, imao je svega 16 godina. Najstarija žrtva koja će se ukopati ove godine je Šaha Cvrk ona je imala 82 godine kada je ubijena i ujedno je i jedina žena koja će u Potočarima biti ukopana ove godine. U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalazi se još 140 identificiranih žrtava, ali uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka porodice se još nisu odlučile za ukop. Među njima je 38 žrtava koje su zvanično identificirane i DNK analizom i od strane porodica, a ostali samo na temelju DNK analize.

Žrtve koje će ove godine biti ukopane u Memorijalnom centru u Potočarima su:

1. Bektić (Redžo) Mevlid rođen 1962. godine

2. Bajraktarević (Osman) Nedžad, rođen 1975. godine

3. Salkić (Alija) Bajro, rođen 1957. godine

4. Husić (Husein) Muradif, rođen 1949. godine

5. Purković (Ahmet) Šemso, rođen 1952. godine

6. Isaković (Muhizin) Kasim, rođen 1973. godine

7. Isaković (Muhizin) Asim, rođen 1975 godine

8. Avdić (Hasan) Šemso, rođen 1964. godine

9. Suljić (Nazif) Adil, rođen 1952. godine

10. Cvrk (Osman) Rešid, rođen 1940. godine

11. Cvrk (Arif) Šaha, rođena 1913. godine

12. Gabeljić (Jusuf) Fadil, rođen 1974. godine

13. Memić (Hasan) Sidik, rođen 1960. godine

14. Tihić (Šukrija) Vekaz, rođen 1975. godine

15. Tahić (Hamed) Enver, rođen 1976. godine

16. Meholjić (Hakija) Husejn rođen 1929. godine

17. Salkić (Fadil) Sabahudin, rođen 1972. godine

18. Mehmedović (Džemail) Mali, rođen 1959. godine

19. Suljić (Salko) Sabit, rođen 1974. godine

20. Mehmedović (Suljo) Ismet, rođen 1937. godine

21. Hirkić (Bajro) Behadil, rođen 1973. godine

22. Nukić (Haso) Esad, rođen 1977. godine

23. Jašarević (Halid) Ahmet, rođen 1950. godine

24. Mujić (Ramo) Zijo, rođen 1968. godine

25. Mujić (Ramo) Fahrudin, rođen 1970. godine

26. Tabaković (Zajko) Hajro, rođen 1938. godine

27. Ahmić (Ismet) Omer, rođen 1973. godine

28. Cvrk (Behaija) Osman, rođen 1979. godine

29. Pilav (Rasim) Zaim, rođen 1946. godine

30. Pilav (Zaim) Fuad, rođen 1976. godine

31. Šaranović (Ševkija) Sadik, rođen 1969. godine

32. Tabaković (Nurija) Smail, rođen 1964. godine

33. Tihić (Mustafa) Hamed, rođen 1928. godine


Sastanak sa generalnim sekretarom Vijeća Evrope

27. juni 2019. g.     Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa     Preporod.com

Predstavnice Udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa sastale su se danas sa generalnim sekretarom Vijeća Evrope, gospodinom Torbjornom Jaglandom. Istakle su niz gorućih problema u Bosni i Hercegovini, kao što su negiranje genocida, problem davanja naziva Studentskog doma na Palama po imenu presuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića, problem obrazovanja u RS u okviru kojeg učenici osnovne škole u 9. razredu uče o Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću kao nacionalnim herojima, diskriminiranje prava bošnjačkih civilnih žrtava na prostoru manjeg bh entiteta.

"Danas smo u najvećoj instituciji za zaštitu ljudskih prava u Evropi. Žao nam je da Vijeće Evrope nije do sada donijelo odluku o obilježavanju 11. jula kao Dana sjećanja na Genocid u Srebrenici koji je počinjen na pragu 21. stoljeća. Mi smo došle da Vas zamolimo da Vi do kraja svog mandata donesete ovu odluku i po tome ostanete upamćeni," kazala je ovom prilikom Munira Subašić generalnom sekretaru Jaglandu

Generalni sekretar je pokazao razumijevanje za sve navedeno i potrebu da se navedeni problemi riješe, ističući da je Vijeće Evrope komplikovanija institucija od Evropskog parlamenta s obzirom na broj zemalja koji su njegove članice (47), u koje spadaju i balkanske zemlje, te napomenuo da postoji procedura za donošenje odluke o proglašenju Dana sjećanja na Genocid u Srebrenici u ovoj instituciji.

Evropski parlament je usvojio tri rezolucije o Genocidu u Srebrenici i svakog 11. jula drži spuštenu zastavu ove evropske institucije na pola koplja.


Poziv Vijeću Evrope: 11. juli kao Evropski dan sjećanja na genocid u Srebrenici

26. juni 2019. g.     Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa     Preporod.com

Nakon sastanka sa povjerenicom za ljudska prava Vijeća Evrope, Dunjom Mijatović i predsjedavajućom parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Liliane Maury Pasquier, članice Udruženja su jasno prenijele svoju poruku, ranije objavljenu u otvorenom pismu Generalnom sekretaru Vijeću Evrope. Povjerenica za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović pozvala je Vijeće Evrope da zvanično obilježava 11. juli kao dan sjećanja na žrtve Genocida u Srebrenici. U svom obraćanju, izjavila je:

"Vi, majke, pozivate Vijeće Europe da 11. juli obilježi kao zvanični dan sjećanja na Genocid u Srebrenici. Pridružujem se vašem glasu. Predugo je međunarodna zajednica skretala pogled. Došlo je vrijeme da se zauzme i krene s vama da zamijenite sjeme mržnje sjemenom pravde “, rekla je Mijatović na otvaranju izložbe, te istakla da je negiranje Genocida problem protiv koga se treba boriti. “Mnogi ljudi u Evropi i svijetu ne znaju za Genocid, a neki ne žele da znaju. Neki to čak i poriču. To je uvreda za žrtve i ozbiljna prijetnja miru i pomirenju. Moramo se boriti protiv negiranja Genocida. To je još važnije jer je u regiji kultura poricanja Genocida uhvatila korijen."


Predstavnice Udruženja u posjeti Vijeću Evrope

25. juni 2019. g.     Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa | Ajša Hafizović-Hadžimešić     Preporod.com     Otvoreno pismo

Predstavnice Udruženja Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa, Munira Subašić i Kada Hotić, borave u Strasbourgu, gdje će održati niz sastanaka sa zvaničnicima Vijeća Evrope. Razgovori će biti fokusirani na aktuelnu problematiku sistemskog negiranja genocida. Članice Udruženja će se najprije sastati sa visokom povjerenicom za ljudska prava, Dunjom Mijatović, koja je će biti i njihov domaćin, a potom će uslijediti sastanak i sa Liliane Maury Pasquier predsjedavajućom parlamentarne skupštine VE, te generalnim sekretarom Tharvjorn Jaglandom. Generalnom sekretaru Jaglandu će uručiti i pismo, koje ekstenzivno tretira problematiku negiranja genocida u Srebrenici i na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine, koje ćemo objaviti u cjelosti, a možete ga pročitati ovdje.

U organizaciji povjerenice za ljudska prava Dunje Mijatović organizirana je izložba dokumentarne fotografije pod nazivom "Slikom kroz vrijeme". Izložba želi slikom prikazati aktivnosti majki tokom 24 godine njihove borbe za istinu i pravdu. Postavka u Strasbourgu predstavlja dio izložbe koja je protekle godine postavljena u Spomen sobi Memorijalnog centra u Potočarima.


Međunarodna konferencija: Stop negiranju genocida i holokausta

20. juni 2019. g.     Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa     Klix.ba (I.Š.)

U Sarajevu je 20. i 21. juna 2019. godine, u Hotelu Holiday, održana četvrta međunarodna konferencija pod nazivom "Stop negiranju genocida i holokausta". Koferenciju pod motom "Veritas vincit - Istina pobjeđuje - The Truth prevails" organizovali su Udruženje Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa i Udruženje žrtava i svjedoka genocida. Gutajući gorku činjenicu da je negiranje holokausta i genocida u veoma progresivnoj fazi u cijelome svijetu, ali posebno u BiH i regiji, konferencija je doprinos udruženja borbi protiv negiranja svih zločina. Cilj konferencije bio je: doprinijeti podizanju svijesti o počinjenim zločinima, suočavanju mladih generacija sa prošlošću, te promovirati poštivanje ljudskih prava. Na konferenciju su pozvani svi relevantni subjekti sa domaće i međunarodne scene, koji mogu dati svoj doprinos razumijevanju posljedica negiranja genocida i holokausta i govoriti o ulozi i značaju međunarodnih i domaćih sudova i nadležnih institucija u sprečavanju negiranja.

Osim velikog broj univerzitetskih profesora, istraživača genocida i holokausta, pravnih eksperata, parlamentaraca, studenata iz svih dijelova svijeta i predstavnika porodica žrtava genocida, pozivu za učešće na Konferenciji su se odazvali i istaknuti gosti poput predsjednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) - sudije Carmela Agiusa, glavnog tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Serge Brammerza, člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, Eli Taubera, savjetnika za kulturu i religiju Jevrejske zajednice u BiH, bh. književnika Abdulaha Sidrana, prof. dr. Mustafe Cerića, prof. dr. Mirsad Hadžikadića, Šemsudina Mehmedovića.

Duboko me zabrinjava to što i ovdje, u Bosni i Hercegovini, i u Srbiji, 25 godina nakon počinjenih zločina, i dalje postoji kultura upornog negiranja genocida. To se javlja u mnogim oblicima i posebno je prisutno u političkom diskursu, medijima, zakonodavstvu i obrazovnom sistemu. U ovom trenutku se čak čini da neki lideri i neki sektori društva ulažu zajedničke napore kako bi aktivno iskoristili to negiranje. Protiv toga se mora boriti. Prihvatanje istine o onome što se desilo je ključno za svako društvo koje želi da razumije sebe i događaje iz prošlosti, i koje istinski želi da ide naprijed. Negiranje i revizionizam ne ugrožavaju samo osjećaj pravde za žrtve, njihove porodice i društva u kojima žive, nego i demokratiju i pravne procese u širem smislu. Mislim da je to u regionu trenutno najveća prijetnja pomirenju i dugotrajnom miru. Borba protiv negiranja nije samo bitka za pravdu nego je od presudnog značaja za bezbjednu, mirnu i naprednu budućnost. [sudija Carmel Agius za RadioSarajevo.ba]

"Nestaju matični brojevi ubijenih ljudi - ako želite izvaditi rodni list, vjenčani list, nedostaju matični brojevi. I to je jedna strategija da se taj narod uništi", kazala je potpredsjednica Kada Hotić dodavši da Bosni i Hercegovini treba zakon o negiranju genocida koji predviđa kažnjavanje onih koji negiraju ratne zločine. Bosna i Hercegovina još uvijek nema Zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih ratnih zločina. Inicijativa za usvajanje Zakona o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih ratnih zločina u Parlamentu BiH pokrenuta je najmanje pet puta, ali su joj se svaki put suprotstavili srpski predstavnici iz manjeg entiteta.

Prisutnima se obratio i član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović, koji je ovom prilikom, između ostalog, rekao: "Ovo je još jedna u nizu prilika da izrazimo poštovanje hiljadama onih koji su preživjeli genocid i nastavljaju živjeti sa trajnim naslijeđem tragedije. Snažno odbacujem tvrdnju da sjećanje i konferencije o genocidu u Srebrenici produbljuju podjele u našem društvu i da mogu imati negativne posljedice po stabilnost u Bosni i Hercegovini. Istina o bilo kojem zločinu, bez obzira na to ko ga je počinio, i bez obzira na to ko su bile žrtve, te prihvatanje te istine na svim stranama, zapravo je neophodan preduslov za stabilnost."

Na konferenciji su doneseni slijedeći zaključci i zajednički stavovi:

1 Ponovo se pozivaju negatori genocida i holokausta da prestanu sa negiranjem sudski utvrđenih činjenica, glorifikacijom zločina i zločinaca, nametanjem narativa i revizionizmom.

2 Imajući u vidu haško naslijeđe, kao i rezolucije Evropskog parlamenta, rezolucije brojnih država usvojenih na osnovu presuđenih činjenica, izvještaje ICTY/MICHT upućenih Vijeću sigurnosti UN, kao i izvještaje Visokog predstavnika upućenih Generalnom sekretaru UN-a, zahtjevamo od svih negatora, među kojima su danas najglasniji i najizraženiji Republika Srbija, bh. entitet Republika Srpska, Ruska federacija, ali i druge države i pojedince koji negiraju presuđene činjenice.

3 Podržava se rad MICT-a da do kraja dovede procese koji su u toku, poštujući najviše međunarodne standarde kako bi se ostvarila pravda. Podržavaju se dalje aktivnosti MICT-a usmjerene na identifikaciji i dokumentiranju svih oblika negacije sudskih utvrđenih činjenica.

4 Tražimo da državni organi BiH hitno preduzmu sve raspoložive mjere i radnje u cilju zaustavljanja negiranja genocida i holokausta, a posebno pozivamo Parlament BiH da usvoji Zakon o zabrani negiranja genocida i holokausta. Ukoliko Parlament BiH ne usvoji navedeni zakon do kraja ove godine, zahtjevamo od Visokog predstavnika da nametne zakon.

5 Tražimo od međunarodne zajednice da hitno osigura regionalnu saradnju u progonu ratnih zločinaca i da pravosudni organi BiH, na čelu s Tužilaštvom BiH hitno počnu primjenjivati naslijeđe ICTY/MICT.

6 Tražimo da pravosudni organi BiH na čelu s Tužilaštvom BiH hitno usvoje preporuke i izvještaje međunarodnih institucija i zahtjeve udruženja žrtava i NGO za procesuiranje ratnih zločinaca.

Udruženje Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa se zahvaljuje agencijama Deutsche Welle, Televiziji N1, novinskom listu Oslobođenje i portalima Klix.Ba, Saff.ba, RadioSarajevo.ba, koji su pratili Konferenciju i čiji su materijali korišteni prilikom sastavljanja ovog izvještaja.


Obilježena 16. godišnjica od prve dženaze u Memorijalnom centru

31. mart 2019. g.     RTV Srebrenica | Klix.ba     Adem Mehmedović

U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari, spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz jula 1995. godine, danas je učenjem Fatihe, polaganjem cvijeća i Tevhidom obilježena 16. godišnjica prve dženaze i ukopa prvih identificiranih žrtava genocida. Tokom 2003. godine u Memorijalnom centru Potočari obavljene su tri dženaze. Prva dženaza je obavljena 31. marta, kada je ukopano 600 žrtava genocida. Druga dženaza je bila 11. jula kada je ukopano 282 žrtve, i treća dženaza je bila 20. septembra 2003. godine kada je ukopano 107 osoba. Uz članice Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa", obilježavanju prve dženaze prisustvovao je i član Predsjedništva BiH, gospodin Šefik Džaferović.

Do danas je u mezarju Memorijalnog centra "Srebrenica-Potočari Spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine" ukopano 6610 identifikovanih žrtava genocida u Srebrenici.


Radijski portret - Munira Subašić

29. mart 2019. g.     Radio BIR (Facebook)     Islam in Ukraine (islam.in.ua)

Gostovanje predsjednice Udruženja "Majke enklave Srebrenica i Žepa", Munire Subašić, u programu radija Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.


Poruka žrtava Vijeću za implementaciju mira: Podržite nas u borbi za istinu i pravdu!

23. februar 2017. g.     Udruženje žrtava i svjedoka genocida     Rusmir Gadžo

Sazivajući sjednicu Vijeća za implementaciju mira (Peace Implementation Council) povodom podnošenja bosansko-hercegovačkog zahtjeva za Reviziju pred Međunarodnim sudom pravde, Rusija ponovo potvrđuje da je protiv međunarodnog poretka koji žrtvama osigurava pravo na pravdu i istinu. Ruski veto u Vijeću sigurnosti UN-a, uložen na prijedlog rezolucije koja bi osuđivala genocid u Srebrenici, a na zahtijev Srbije, je bio VETO protiv čovječanstva i civilizacije, te međunarodno utvrđene istine pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) i Međunarodnim Tribunalom za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Danas Rusija ponovo želi uspostaviti svojevrsni VETO zloupotrebljavajući PIC i intervenirajući u ime Srbije.

Pozivamo ostale članice PIC-a i njihove predstavnike da podrže pravo žrtava da pravdu i istinu traže pred Međunarodnim sudom pravde. Žrtve, u procesima kršenja međunarodog humanitarnog prava pred sudovima su zastupane od strane predstavnika država, predstavnika međunarodne zajednice i samih država koji vode postupke protiv pojedinaca, grupa, organizacija i država.

Licemjerno je reci da žrtva ima pravo na pravdu i istinu, a zaustvaljati procese protiv odgovornih tako što se sprječavaju naši zastupnici i postupak Revizije pred Međunarodnim sudom pravde. Žrtve samo traže pravdu i istinu. Tražimo od ostalih članica PIC-a, ne samo da odbiju Ruski anticivilizacijski pokušaj zaustavljanja postupka Revizije, nego da se javno opredijele i time pokažu da žrtve imaju pravo da kroz sudski postupak dođu do pravde i istine.

Žrtve će poštovati svaku presudu Međunarodnog suda pravde i zbog toga PODRŽITE NAS!


Zahtjev za reviziju presude je pravni zahtjev za istinu i dostojanstvo žrtava genocida

15. februar 2017. g.     Udruženje žrtava i svjedoka genocida     ICTY

Mi, žrtve genocida, pozivamo države potpisnice Dejtonskog sporazuma na čelu Sjedinjenim Američkim Državama i Europskom unijom, ali i predstavnike međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, da podrže međunarodna priznata ljudska i državna prava da se pravo i pravda ostvaruju na sudovima i da podrže pravo da Bosna i Hercegovina, ukoliko to bude smatrala, pokrene postupak revizije pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haag-u.

Revizija presude Međunarodnog suda je pravni zahtjev za istinu i dostojanstvo žrtava, te Bosne i Herecegovine kao države, predviđen statutom Međunarodog suda osnovanog od strane Ujedinjenih nacija. Shodno tome pozivamo sve pojedince, domaće i međunarodne grupe, organizacije i institucije u BiH koje osporavaju primjenu međunarodnog prava uspostavljenog od Ujedinjenih nacija, da prestanu negirati, osporavati i blokirati legitimna prava Bosne i Hercegovine i žrtava da pokrenu postupak revizije presude pred Međunarodnim sudom pravde.

Danas nas ućutkavaju i prijete da će podnositi krivične prijave ukoliko se budemo zalagali za reviziju. Prijete nam opet, jer možda misle da vrijeme Srebrenice, Prijedora, logora, silovanja i torture još nije prošlo za nas. Ne, mi ćemo pokrenuti krivične prijave protiv njih i protiv svih onih koji pokušavaju i koji će pokušati onemogućiti međunarodno zagarantirano pravo da Bosna i Hecegovina traži pravdu pred Međunarodnim sudom pravde.

Pozivamo i dajemo podršku agentu pred Međunarodnim sudom pravde i BiH pravnom timu, ali i svim nadležnim institucijama BiH, da snagom pravne argumentacije, uz podršku probosanskih političkih snaga, urade sve da bi zahtjev za reviziju bio podnešen u zakonskom roku i sa validnom argumentacijom. Mi nemamo dilema da će BiH pravni tim pripremiti validnu pravnu argumentaciju i iskoristiti raspoložive međunarodne norme i pravo da pokuša ispraviti nepravdu koja je nanesena žrtvama i BiH. I ovog puta pozivamo pojedine domaće i strane eksperte, sadašnje i bivše međunarodne političke ili sudske predstavnike, da se u ovom trenutku pokušaju suzdržati od kriticizma i političkog mešetarenja. Opet ih pozivamo da daju svoj doprinos u realizaciji revizije kroz dostavu dokaza ili svojim prijedlozima revizije, jer je to između ostalog, bila i ostala njihova obaveza da podržavaju međunarodno pravo, te pravo na zakonski, fer i korektan postupak kako za žrtve tako i za državu.

Pokretanje revizije je pitanje i odgovornost Bosne i Hercegovine prema svom suverenitetu i građanima BiH i nije pitanje prava i odgovornost jednog naroda, pojedinca ili institucije. Podrška reviziji je podrška međunarodnom poretku, vladavini prava i međunarodnim civilizacijskim normama a ne pojedinačnih mišljenja.

Saopćenje potpisuju: Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa, Udruženje žrtva i svjedoka genocida, Udruženje ŽENA – ŽRTVA RATA, Udruženje Žena Podrinja-Bratunac, Udruženje građana za pravdu mir i povratak, Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, Udruženje porodica nestalih općine Vogošća, Udruženje porodica nestalih općine Ilijaš, Savez logoraša u BiH


Udruženja žrtava podržavaju Visokog predstavnika za BiH

17. januar 2017. g.     Udruženje žrtava i svjedoka genocida     OHR.int

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa uputili su danas poruku podrške visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku povodom odluke vlasti entiteta RS o prekidu saradnje sa Uredom visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. "Nakon očekivanog revolta udruženja veterana iz RS i odluke Vlade RS o prekidu saradnje sa OHR-om u BiH želimo izraziti našu punu podršku visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku. Smatramo da je izjava visokog predstavnika u BiH najblaži mogući izraz protivljenja na užasavajuće postupke vlasti u RS. Zabraniti pravo na Ustavom zagarantovan izbor vlastitog jezika (bosanskog), organizovati svečanu sjednicu Narodne Skupštine RS, te dodjeliti priznanja i odlikovanja osuđenim ratnim zločincima, pompozno slavljenje 9. januara uprkos odluci Ustavnog suda BiH, samo su neki postupci vlasti u RS koji nedvosmisleno upućuju na postupke koje je provodila NDH."


Predstavljen projekat "Genocid nad Bošnjacima 1992.-1995."

12. januar 2017. g.     Klix.ba     Genocid.ba

U Narodnom pozorištu u Sarajevu, 12. januara 2017. godine, umjetničkim performansom je ozvaničen početak projekta "Genocid nad Bošnjacima 1992.-1995. izvršen u svrhu podjele Republike Bosne i Hercegovine i stvaranja velike Srbije". Projekt se realizira pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i Rijaseta Islamske zajednice u BiH na čelu s reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem, koji su se obratili mnogobrojnom skupu. Među zvanicama su se našle i članice Udruženja Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa". Umjetnički dio programa, pod režiserskom palicom Emira Hadžihafizbegovića, izveli su Maja Salkić, Maja Izetbegović i Izudin Bajrović, a program je najavio Amor Mašović, predsjednik Komisije za traženje nestalih FBIH.Cijeli projekat rezultirat će izradom web stranice www.genocid.ba koja će podsjećati na žrtve strašnog zločina, njegove razmjere, naručitelje i izvršitelje, a zvanično će biti otvorena 11. jula 2017. godine.


Reakcije: Prijetnja tužbom zbog "čestitke"

11. januar 2017. g.     Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa"   

Na adresu Udruženja "Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa" stiglo je pismo iz Agencije za bezbjednost saobraćaja entiteta Republika Srpska, adresirano i napisano ćiriličnim pismom, koje potpisuje Milenko Džever, a u kome se iznosi upozorenje da će protiv našeg udruženja biti "podnesena odgovarajuća prijava nadležnom organu" u slučaju ponovnog slanja "sličnog materijala". Pretpostavljamo da je riječ o reakciji na čestitku "Rezultat 9. januara: Presude donesene od strane MKSJ i Suda Bosne i hercegovine ukazuju da je Republika Srpska institucionalni i sistematski stajala iza genocida".


Na današnji dan, podsjetimo se na...

9. januar 2017. g.     Udruženje Pokret "Majke enklave Srebrenica i Žepa    

Dvadeset i osam bosanskohercegovačkih udruženja, sa Udruženjem "Pokret Majke enklave Srebrenica i Žepa" i Udruženjem žrtava i svjedoka genocida na čelu, uputilo je oko 7000 "čestitki" na adrese u entitetu Republika Srpska. Povod je obilježavanje neustavnog "Dana Republike Srpske". Čestitka sa naslovom "Na današnji dan, podsjetimo se na..." sadrži fotografije i informacije o presudama vinovnicima i naredbodavcima zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini. Rezultat 9. januara: Presude donesene od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Suda Bosne i Hercegovine ukazuju da je Republika Srpska institucionalni i sistematski stajala iza genocida.